Funkcionalna endoskopska sinusna
Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva primenu ultrazvuka u eliminaciji zamućenog sočiva. Na mesto eliminisanog zamućenog sočiva se ugrađuje veštačko sočivo, koje pacijentima omogućava ...

Saznaj više ...
FESS


Endoskopija nosne šupljine i moderne imidžing tehnike danas predstavljaju standard u pristupu bolestima nosa i sinusa. One nam omogućavaju da izbegnemo nepotrebne i velike hirurške zahvate...

Saznaj više ...
VAŠA BOLNICA VAS UČI


Bezbedan pogled unutra - ultrazvučni pregled je bezopasan kako za majke tako i za njihove bebe.

Saznaj više ...
Vaskularna hirurgija


Nekada fizički male prepreke zadaju ljudima velike muke i boli.
Problemi vezani za vene, kapilare i hemoroide mogu se umanjiti ili potpuno otkloniti adekvatnim terapijama ...
Upotreba lasera u lečenju proširenih vena...

Saznaj više ...
PITAJTE DOKTORA


Pitajte doktora preko ovog formulara. Odgovor ćete dobiti u što kraćem roku na Vaš e-mail, a Vaše pitanje i odgovor će biti objavljeni na ovoj stranici.

Saznaj više ...
fb.png twit.png

 

Značaj redovne kontrole dojki

Obzirom da je uzročnik raka dojke nepoznat, ne postoji mogućnost primarne zaštite.
 Na polju sekundrane prevencije ili zaštite može se puno toga učiniti. Na prvom mestu misli se na screening, odnosno rano ili blagovremeno otkrivanje bolesti u početnoj fazi. U tu svrhu se pereporučuje rutinski samopregled dojki, jednom mesečno uvek u istoj fazi menstrulanog ciklsa ( desti dan od početka menstruacije) a po potrebi klnički pregled u kombinaciji sa ultrazvučnim pregledom dojke. Nakon četrdesete godine treba uraditi bazičnu screening mamografiju i posle toga je ponavljati na 3 godine, ili češće u zavisnosti od kliničkog nalaza (jednom godišnje).
Sekundarna prevencija je najvažnija da bi se bolest otkrila pre pojave prvih simptoma, kada je u najranijoj fazi. Rak dojke predstavlja grupu oboljenja koju karakteriše gubitak kontrole u deobi ćelija, brz rast i mogućnost pojave oboljenja van mlečne žljezde, najčešće u regionalnim limfnim čvorovima ali i u drugim udaljenim organima i tkivima. 

Ultrazvuk dojki i mamografija danas predstavljaju metode koje se sve vise medjusobno dopunjuju – komplementarne metode, od kojih svaka ima svoje mesto u dijagnostici promena dojki.

UZ DOJKI

Simptomi raka dojke u pocetku ne postoje, a kada se jave, znaju proci neopazeno. Rano otkrivanje raka dojke povecava verovatnocu uspesnog izlecenja. Danas se u dijagnostici najvise koriste mamografija i ultrazvuk dojki. Svaka 4. zena koja u Srbiji oboli od bilo kog raka, oboli od raka dojke.

U nasoj ustanovi, Opstoj bolnici "Sveti Jovan" u Zrenjaninu, najsavremenijim kolor-dopler uredjajem moze se prikazati i veoma mali tumor dojke, velicine 3 – 4 mm. Kolor-doplerom moze se prikazati, kada lekar nije u potpunosti siguran, da li se radi o cisti ili cvoru.U cisti nema protoka a u cvoru postoji protok krvi, narocito u zlocudnoj promeni u dojci.

Kolor-dopler uredjajem marke Siemens omogucena je jednostavnost i bezbolnost pregleda za zenu, zatim, pregled se moze ponavljati onoliko puta koliko je to potrebno, a postoji i mogucnost uocavanja veoma malih promena u dojkama. Pregledom ovakvim savremenim uredjajem mogu se izbeci nepotrebne punkcije a ujedno, lekaru je omoguceno da sa velikom sigurnoscu uoci koje promene u dojci zahtevaju dalju dijagnosticku obradu (punkcija, biopsija, operacija). Navedenim uredjajem takodje se moze jednostavno i jasno prikazati prokrvljenost eventualno uocene promene u dojci, bez davanja kontrasta u venu. Zbog visoke rezolucije ultrazvucne slike moguce je uociti vrlo male promene u dojci i to kod mladjih zena koje imaju puno zlezdanog tkiva i gde su takve promene mamografijom neuocljive. Svaka pacijentkinja uz pismeni nalaz dobija nakon pregleda slike ultrazvucnog pregleda.

(Napomena: Povodom ulaska u 10-u godinu postojanja, bolnica Sv. Jovan daje popust od 10% na ultrazvucne preglede dojke)

MAMOGRAFIJA

Mamografija je najbolja i najpreciznija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki, kod koje se koristi specijalni rendgen aparat (mamograf) koga odlikuje posebno konstruisana rendgen cev koja emituje zrake male energije. Upotebljava se kod pacijntkinja koje imaju odredjene simptome i tegobe ali i kod pacijentkinja bez ikakve simtomatologije, kao screening odnosno preventivna metoda.

Nativna mamografija je metoda kod koje se obavlja snimanje dojki bez upoterebe dodatnih kontrastnih sredstava. Veoma je vazno pravilno namestanje, odnosno pozicioniranje dojki tokom snimanja, koje se inace obavlja u dva pravca ili  projekcije. Dijagnosticka tacnost ove metode je 85 – 90 %. Racuna se da je redovnim pregledom i mamografijom moguce smanjenje smrtnosti od raka dojke za 30%.

Tkivo dojke je kod mnogih zena u kasnim 30-im godinama previse zgusnuto i apsorpcija rendgen zraka visoka, te je kod tih pacijentkinja  ultrazvuk dojke daleko prikladnije dijagnosticko sredstvo i od vece pomoci nego mamografija.

dr. Dejan Dajković

Ive Lole Ribara 38, Zrenjanin, Srbija

Telefon: +381 (0)23 510 765
              +381 (0)23 580 030
 
Fax:       +381 (0)23 528 830
 
Mobilni: +381 (0)60 0510 766
              +381 (0)60 0510 776
              +381 (0)60 0510 816

Konsultanti - Onkologija


Dr Dušan Hostić
Dr Ujfeljan Ristić Ivana